blog

SINDROMUL VERTIGINOS

Ai amețeli? Simți că îți pierzi echilibrul sau că obiectele din jur se învârt? Sistemul vestibular este cel care are rolul de a regla echilibrul organismului. Sindromul vertiginos sau vertijul  se datorează afectării prin traumatisme sau boală, a nervului acustico-vestibular.

Vertijul este o senzație de mișcare, asociata cu tulburări de echilibru sau de mers. Persoanele afectate o descriu ca amețeală sau ca pe o senzație de rotire a mediului înconjurător.

Simptomele sindromului vertiginos

De multe ori, vertijul apare pe neașteptate și poate dura de la câteva minute până la câteva ore. Este posibil să se repete doar la câteva zile sau numai la câteva luni.

Simptomele pot diferi de la o persoană la alta, atât ca senzații cât și ca intensitate. Cele mai întâlnite sunt:

  • Senzația că obiectele din jur se învârt
  • Dificultate în menținerea echilibrului
  • Greață și senzație de vomă
  • Impresia ca nu poți menține privirea într-un punct fix
  • Senzație de urechi infundate.

Cauzele sindromului vertiginos

Există nenumărate cauze care stau la baza sidromului vertiginos. Cele mai întâlnite sunt:

  1. Traumatismele craniene.În cazul în care ați suferit o lovitură puternică la nivelul capului,  puteți dezvolta o leziune temporară sau permanentă a urechii interne. Această leziune poate determina tulburări de echilibru.
  2. Infecțiile virale la nivelul urechii interne sau infecțiile bacteriene severe pot să ducă la tulburări de echilibru, inflamații ale nervului vestibular, cu amețeli, grețuri și vărsături.
  3. Boala Meniere. Nu se cunosc cauzele exacte dar se crede că la baza declanșării sindromului vertiginos stă o acumulare de lichid în urechea internă.
  4. Artrita cervicală. Aceasta este o afecțiune care apare mai ales la vârsta a treia ca urmare a mișcării bruște a capului sau gâtului.
  5. Hipotensiune arterială (tensiune mică).
  6. Alte cauze, mai rar întâlnite sunt: migrene persistente, răul de mișcare sau de înălțime, scleroza multiplă, accidentul vascular cerebral, poziția incorectă a spatelui, consumul de alcool sau droguri, tumorile localizate la nivelul creierului.

Prevenirea și tratamentul sindromului vertiginos

Pentru a preveni sindromul vertiginos este recomandat să ai un somn odihnitor, să bei apă suficientă, să consumi produse cunoscute ca având efecte anti amețeală (semințe de dovleac, migdale, lămâi) și să faci mișcare ușoară zilnic. Atunci când vă ridicați încercați să nu o faceți brusc. Respirați adânc de câteva ori și apoi ridicați-vă încet. De asemenea este bine să evitați mișcările bruște.

Anumite exercitii ale capului si trunchiului pot avea efect benefic asupra vertijului. Acestea pot fi învățate și exersate cu ajutorul unui medic sau terapeut și au ca efect îmbunătățirea echilibrului și controlul mișcărilor oculare.

Tratamentul sindromului vestibular se adresează în mod normal cauzei care a dus la declanșarea simptomelor și depinde de antecedentele medicale și de starea generală de sănătate. Antibioticele sunt necesare în cazul în care vă confruntați cu o infecție a urechii. Medicamentele pot oferi o ușurare, dar nu sunt recomandate pentru utilizarea pe termen lung. Acestea pot oferi o ameliorare simptomatică, dar nu sunt considerate ca vindecătoare pentru vertij.

Indiferent de intensitatea acestei senzații, nu ignora niciodată aceste simptome. Vizita la medic este obligatorie, pentru a exclude o afecțiune gravă. Medicul neurolog este specialistul care poate pune un diagnostic clar, dar sunt necesare mai multe investigații pentru a stabili cauza. La Centrul Medical Medsan, dr. Bărbos Gabriela își stă la dispoziție pentru consultații de specialitate, atât gratuit pe baza biletului de trimitere, cât și în regim privat. Găsești aici serviciile oferite și tarifele acestora. Pentru a face o programare ne poți contacta telefonic sau online aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *